קניית זיכיון
רכישת זיכיון היא מהלך עסקי שעשוי להניב רווחים גבוהים ונחת רבה, אבל טמונים בו גם לא מעט סיכונים. כדי לנטרל מראש את המוקשים האפשריים חשוב מאוד להיעזר בייעוץ משפטי – מצד עורך דין מומחה לדיני מסחר ובעל ניסיון רב בתחום הזכיינות.
קניית זיכיון היא התחייבות לטווח ארוך למערכת יחסים עסקית שמטבעה שורר בה חוסר איזון: לרשת תמיד יהיה כוח רב יותר, בגלל פערי מידע וגודל, ועל כן רק בעזרת הבקיאות של עורך דין מנוסה ניתן לצאת לדרך כשגם האינטרסים המהותיים שלכם מוגנים ומעוגנים בחוזה הזכיינות – נקודת מוצא למיצוי הפוטנציאל של ההצטרפות לרשת.
בפרט חובה להבטיח התייחסות מפורטת לסוגיות הבאות:
* באילו מקרים רשאית הרשת המזכה לסיים את ההתקשרות העסקית עוד לפני תום מועד הזיכיון, גם ללא הסכמת הזכיין?
* האם לזכיין ישנה הזכות להעביר הלאה את הזיכיון (כלומר למכור לצד שלישי) ובאילו תנאים?
* מה נחשב להפרת חוזה מצד הזכיין ומהן הסנקציות שהרשת עשויה להפעיל במקרים אלה?
* מהי מידת חופש הפעולה של הזכיין בתחומים השונים (תפעול שוטף, שיווק, רכישת חומרי גלם וכו')?
* האם הזכיין מחויב לאי תחרות ברשת לאחר תום תקופת הזיכיון, ומהו היקף המגבלות שיחולו עליו?
* מהן ההתחייבויות של הרשת כלפי הזכיין במהלך הקמת הסניף החדש ותוך כדי התפעול השוטף?
וישנן כמובן עוד שאלות רבות שללא מענה מדויק וברור בחוזה הזכיינות, הזכיין עלול לגלות שהוא חשוף לפגיעה של ממש בפעילותו העסקית לאורך הדרך – דרך שכידוע עלולה להתאפיין גם בירידות ולא רק בעליות. נושא נוסף שבו ליווי משפטי צמוד מתגלה כיקר ערך הוא מציאת הלוקיישן האופטימלי לסניף (שכן לא כל מקום מתאים לכל סוג של פעילות עסקית מבחינת דיני תכנון ובנייה, וגם חוזה השכירות של המבנה מחייב בדיקה משפטית מדוקדקת). עורך הדין גיא קולן הוא עורך דין לענייני זכיינות, בעל ניסיון מגוון בליווי זכיינים בהליכי משא ומתן מול רשתות מזכות וברכישת זיכיונות מכל הסוגים.