קניית זיכיון
רכישת זיכיון היא מהלך עסקי שעשוי להניב רווחים נאים ונחת רבה – אבל גם, במקרים מסוימים, עלול להסב הפסדים כבדים ועוגמת נפש. על-מנת למזער את הסיכון ולהגדיל באופן משמעותי את הסיכוי למיצוי היתרונות של המודל העסקי הזה מומלץ לבצע את המהלך עם ליווי משפטי צמוד של עורך דין בעל ניסיון עשיר בתחום הזכיינות. ברוב המקומות בין אם מדובר על זכיינות מזון מהיר או זכיינות רשת אופנה התהליך הוא אותו תהליך.
יתרונות הזכיינות משמעותיים ומגוונים: היזם שמצטרף לרשת גדולה זוכה לגב איתן, יכול לנצל ידע רב שהצטבר ברשת לאורך שנות פעילותה ובכל סניפיה, מציע לציבור הרחב מוצרים ושירותים שמוכרים לו היטב ואשר זוכים לביקוש רב, נהנה מיתרון הגודל ברכישת חומרי גלם ובשיווק ובעיקר זוכה לקרש קפיצה אפקטיבי ולא נדרש להקים עסק מאפס – יתרון של ממש ובפרט בתחומים תחרותיים מאוד כמו מסעדנות, בתי קפה, אופנה, צעצועים, פרחים ועוד.
קניית זיכיון באופן מושכל מחייבת תשומת לב לנושאים רבים שרובם ככולם מפורטים בהסכם הזכיינות שמציעה הרשת. עורך דין מומחה לזכיינות יוכל לאתר בהסכם זה כל "מוקש" אפשרי ולסייע ליזם להגיע לחוזה הטוב ביותר מבחינתו, למרות פערי הכוחות המובנים בינו לבין הרשת. בפרט נדרשת תשומת לב מלאה לסוגיות כמו היקף הבלעדיות שמובטח לזכיין, הנסיבות שבהן הרשת רשאית לסיים את ההתקשרות העסקית איתו גם לפני תום תקופת הזיכיון, המגבלות שיחולו על הזכיין לאחר שמסתיימת ההתקשרות העסקית (לעתים סעיף אי התחרות עלול להוות חסם של ממש בפני פעילות עסקית), זכותו של הזכיין למכור לצד שלישי את הזיכיון ובאילו תנאים, ועוד. חשוב לזכור: כמו כל מערכת יחסים, גם האינטראקציה העסקית בין הרשת המזכה לבין הזכיין מתחילה ברגל ימין ובציפייה ואמונה לשיתוף פעולה מיטבי לאורך כל הדרך, אולם עולם העסקים מתאפיין בדינמיות רבה כך שבעתיד עלולים לצוץ גם קונפליקטים ואפילו סכסוכים, ועל כן חובה לוודא שהסכם הזכיינות משקף את מלוא האינטרסים של הזכיין.
לעו"ד גיא קולן ניסיון נרחב במיוחד בליווי זכיינים (וגם בייעוץ לרשתות, כך שהוא מכיר היטב את התחום מכל הצדדים).