מכירת זכיינות
שיטת הזכיינות זוכה במאה ה-21 לפופולריות הולכת וגדלה, ויותר ויותר עסקים חדשים מוקמים בדרך זו – שכן יתרונותיה רבים ומשמעותיים, הן לזכיין והן לרשת. יחד עם זאת חשוב להדגיש כי מכירת זיכיון הינה עסקה מורכבת למדי, ובפרט יש לוודא את הוצאתה לפועל באופן המיטבי מבחינה משפטית.
מהו התהליך המשפטי הנדרש לצורך מכירת זכיינות?
בישראל, בניגוד למדינות מפותחות אחרות, החוק אינו כולל דינים ייחודיים לתחום הזכיינות. בהתאם, במידה ויחסי זכיין-רשת מגיעים אל ערכאה שיפוטית כזו או אחרת, הם יידונו על סמך חוקים כלליים יותר כגון חוק החוזים ודיני מסחר – ומאחר שהאינטראקציות בין הרשתות לבין הזכיינים עשויות להיות מורכבות מאוד ולכלול שלל ניואנסים, זוהי סיבה חשובה נוספת לכך שמכירת זכיינות ללא ייעוץ משפטי מקצועי, מצד עורך דין בעל ניסיון בתחום ספציפי זה, עלולה להתגלות כהימור מסוכן.
התהליך המשפטי שבסופו מכירת הזיכיון מתחיל משא ומתן לגבי הסעיפים השונים שיכלול ההסכם בין הרשת לבין הזכיין – הסכם שנועד לפרט את כל הסוגיות הרלוונטיות שמרכיבות את המסע של שני הצדדים אל ההצלחה המשותפת ולהבהיר באופן חד ומדויק את הזכויות של הרשת, ההתחייבויות שלה, הזכויות של הזכיין וההתחייבויות שהוא לוקח על עצמו.
עוד קודם לכן יש לבצע במסגרת תהליך איתור הזכיינים בדיקות שונות על-מנת לוודא שהגורם העסקי שמעוניין להיות זכיין של הרשת אכן מסוגל לעמוד בסטנדרטים שלה ויוכל להניב לה את התועלת המצופה. חלק מאותן בדיקות הינן משפטיות במהותן, וגם לשם כך נדרש ליווי מצד עורך דין שאמון על בחינת הרכיב משפטי בתהליכי מכירת זכיינות. לעו"ד גיא קולן ידע מקצועי רחב היקף בתחום הזכיינות וכן ניסיון עשיר במתן ייעוץ משפטי לרשתות מובילות בארץ ובחו"ל, הן במסגרת התפעול השוטף והן לצרכי התרחבות.