מהו זיכיון מאסטר?
על פי רוב השימוש בזיכיון מאסטר מתבצע כאשר מוכר הזיכיון הראשי זקוק לגורם/קבוצה בעלת המשאבים המתאימים לניהול הזיכיונות וכאשר אין באפשרותו לנהל זיכיונות באופן ישיר. שימוש בזיכיון מאסטר נפוץ כאשר מותג בזכיינות מרחיב את פעילותו ברמה הבינלאומית למספר מדינות וזקוק לשותף מקומי אשר יתפעל עבורם את הזיכיון.
מבחינה חוקית ההתקשרות בין בעל הזיכיון הראשי לרוכש הזיכיון מאסטר דומה להתקשרות החוזית בין מוכר זיכיון לזכיין. רוכש הזיכיון מאסטר מוכר זיכיונות לזכייני משנה ומשמש מבחינתם כמזכה מקומי. זכייני המשנה משלמים את התמלוגים השוטפים ושאר תשלומים לזכיין המאסטר אשר מצדו מפריש מהם למוכר הזיכיון הראשי.
תפקידו של בעל זיכיון מאסטר הינו מורכב מטבעו לאור היותו חוליה המקשרת בין מוכר הזיכיון הראשי ובין זכייני המשנה. מבחינת מוכר הזיכיונות הראשי בעל זיכיון המאסטר הינו זכיין לכל דבר, ומבחינת זכייני המשנה הינו הגורם המזכה.
השיקול הכלכלי המרכזי בזיכיון מאסטר הינו האם העסק יהיה ריווחי דיו לאורך זמן על מנת לכלכל את כל הצדדים המעורבים – מוכר הזיכיונות הראשי, רוכש זיכיון המאסטר וזכייני המשנה. עם השכבה הנוספת ביחס למודל הזכיינות הקלאסי (מוכר הזיכיון מול זכיין) יש צורך בקיומה של מערכת גדולה דיה ורווחית דיה על מנת שתכיל את כל הצדדים המעורבים.