זכיינות חומוס אליהו
חומוס הוא דוגמה מצוינת לכך שאוכל בריא יכול להיות גם טעים, ובמיוחד אם מכינים אותו בחוכמה ובאהבה. חומוס אליהו היא רשת בתנופת התפתחות עם כמה עשרות סניפים מקצרין ועד אילת, מתל אביב ועד גשר הזיו, ויזמים חובבי הגרגרים והטחינה יכולים להצטרף להצלחה ולרכוש זיכיון.
חשוב להדגיש כי זכיינות חומוס אליהו היא עסקה מורכבת: אמנם העלות של הקמת חומוסיה נמוכה ביחס לעסקים אחרים שמוצעים על בסיס זיכיון, כמו למשל בית קפה גדול או חנות בגדים, אולם גם כך נדרשת השקעה בלתי מבוטלת ובמקביל למידה מעמיקה של התחום (כשהרשת היא זו שמעבירה הדרכה מסודרת ומקיפה לזכיינים).
אליהו שהרשת נקראת על שמו הוא אליהו שמואלי, חוזר בתשובה שהקים חומוסיה צנועה בתחנת דלק ביוקנעם בעיקר כי חיפש עסק שלא שואב את כל שעות היממה אלא מאפשר לשלב עבודה עם בילוי עם המשפחה מדי יום. השירות הלבבי ברוח "ואהבת לרעך כמוך" והמתכון הייחודי לחומוס (כולל מציאת הטחינה האופטימלית אחרי חיפושים מפרכים) הפכו את החומוסיה הקטנה לפופולרית מאוד, ובאופן טבעי יזמים נוספים ביקשו להצטרף אל סיפור ההצלחה בדרך של קבלת זיכיון – עסקה שכאמור מחייבת מחשבה מעמיקה ובעיקר ליווי משפטי צמוד של עו"ד בעל ניסיון בתחום.
ישנן מספר סיבות לצורך בייעוץ משפטי: אמנם חומוס עושים באהבה, ואליהו שמואלי פועל מתוך אמונה ואמון, אולם כל זכיינות, וכך גם זכיינות חומוס אליהו, הינה מערכת יחסים מורכבת שמחייבת הגדרות ברורות וזאת על-מנת למנוע אי הבנות, תקלות, חילוקי דעות בין מעניקי הזיכיון לזכיינים ועוגמת נפש כמו גם נזקים לשני הצדדים.
בפרט מומלץ לעגן בחוזה זכיינות מסודר סוגיות כגון רכישת המוצרים מהרשת, שיווק ופרסום לטובת חיזוק המותג באופן כללי, חופש הפעולה של כל זכיין בהתאם למאפיינים הספציפיים של הלוקיישן שבו הוא פועל ומדיניות ביטול הזיכיון.