חוזה זכיינות: הסעיפים ההכרחיים להגנה על זכויותיך ועסקך
חוזה זכיינות הוא המסמך המשפטי המרכזי המגדיר את היחסים בין הזכיין לבין המזכה. עו”ד גיא קולן, יושב ראש ועדת זכיינות בלשכת עורכי הדין, בעל ניסיון של 26 שנים כעו”ד, מדגיש את חשיבות הניסוח המדויק של חוזה זכיינות להבטחת הצלחת העסק והגנה על זכויות הצדדים.
הגדרת הצדדים והמותג
זיהוי מדויק של הצדדים
חוזה זכיינות חייב לכלול זיהוי מדויק של כל הצדדים המעורבים – חברה או יחיד. ככל שמדובר בחברה, יפורט שמה המלא כפי שמופיע ברשם החברות כולל מס’ הזיהוי שלה (ח.פ.) וכן כתובתה העדכנית; לגבי יחיד – שם מלא, ת.ז. וכתובת עדכנית. ויודגש – המותג אינו אישיות משפטית. רק שם החברה שמחזיקה במותג. כך למשל, בחוזה זכיינות עם רשת בתי קפה כגון לנדוור, ארומה, בליקר בייקרי, גרג ודומיהן, הצד לחברה מטעם המזכה יהיה החברה ולא השמות הנ”ל (אשר ייתכן ומופיעים בשם החברה אך לא בהכרח)
הגדרת המותג והזיכיון
יש לכלול בחוזה זכיינות הגדרה מדויקת של המותג והזיכיון הניתן. כך למשל, רשת פסטה בסטה או פלאפל בריבוע יידרשו לציין בהסכם הזיכיון את מס’ סימני המסחר הרשומים ברשם סימני המסחר אשר מקנים הגנות למזכה ולזכיין מטרייה משפטית לשם שימוש בלוגו ובסימני הזיהוי.
תנאים כספיים
דמי זיכיון ותמלוגים
חוזה זכיינות חייב לפרט בבירור את כל התנאים הכספיים, וזאת כדי לייצר תיאום ציפיות בין הצדדים. זה כולל את דמי הזיכיון הראשוניים, שיעור התמלוגים השוטפים, ומועדי התשלום. כמו כן כל סיכום מסחרי שאליו הגיעו הצדדים בנוגע לנ”ל חייב לבוא לידי ביטוי בהסכם הזיכיון. כך למשל, ככל שהמזכה הסכימה לפריסה של דמי הזיכיון, יש לציין במפורש בהסכם הזיכיון – לכמה תשלומים, מה גובה כל תשלום, מתי ייפרע התשלום הראשון, האם חודש בחודשו או שמה בקשר עם מועד פתיחת העסק לקהל, וכן הלאה. רשתות מצידן לא תמיד מבינות את המשמעות של עסקה בתשלומים – מדובר בעסקת הלוואה לכל דבר ועניין, הדורשת קבלת בטחונות מתאימים לכיסוי הסיכונים הנובעים ממנה.
השקעות נדרשות
ההשקעה הכספית הגדולה ביותר היא בהקמת העסק; ככל שמדובר בעסק שאינו מזון, גם המלאי הראשוני כרוך בעלות משמעותית (למעט במודל זכיינות תפעולית שם המזכה נשארת הבעלים של המלאי). הזכיין יבקש לדעת מה עלויות ההקמה הצפויות. המזכה מצידה לא תהיה מעוניינת להתחייב לעלויות של השיפוץ, אשר תלויות במשתנים רבים, אך תסכים לתת הערכה לגבי עלויות מלאי ראשוני שיידרש. ניקח לדוגמה זכיין חנות נוחות של רשת סיטי מרקט אקספרס / סוויט טיים, או זכיין של רשת עידן 2000 / כפר השעשועים, הם יבקשו להכניס להסכם הזיכיון סכום המהווה אומדן של המלאי הראשוני שאותו יידרשו לרכוש כדי למלא את החנות. היות ולעיתים אין עדיין חנות בעת חתימת הסכם הזיכיון, ולכן לא ידוע גודלה וממילא כמה מלאי ייכנס אליה, נהוג לתת אומדן ולציין שהוא עשוי להשתנות בהתאם לממדי החנות שתיבחר.
טיפ: בקשו פירוט מלא של כל העלויות הצפויות לפני חתימה על חוזה זכיינות
זכויות וחובות הצדדים
חובות הזכיין
חוזה זכיינות צריך להגדיר בבירור את חובות הזכיין. עבור זכיין של רשת בתחום בתי הקפה כגון בוטיק סנטרל, רולדין, גרג או ארומה, למשל, זה יכלול שמירה על איכות המוצרים ותברואה. עבור רשת מתחום חנויות הנוחות, כמו סוויט טיים או סיטי מרקט אקספרס, עמידה בסטנדרטים של תצוגות המלאי ופלנוגרמה.
התחייבויות המזכה
למרות שמדובר בהסכם לא סימטרי, ובמיוחד בהיעדר חקיקה בישראל בתחום הזכיינות אשר מגנה על הזכיין, זכיין יצפה למצוא בהסכם הזכיינות את התחייבויות המזכה, כולל הצהרות באשר ליכולותיה העסקיות של המזכה והניסיון המקצועי, מתן הכשרה לזכיין הן במהלך התלמדות לפני פתיחת העסק, והן בתקופת ההרצה לאחר הפתיחה, תמיכה שוטפת, אספקת מוצרים והגנות משפטיות ועסקיות נוספות אשר עוה”ד של הזכיין יוסיף מניסיונו בהתאם לסוג העסק והסיכונים הנובעים ממנו.
הגנה על קניין רוחני
חוזה זכיינות חייב לכלול סעיפים מפורטים להגנה על הקניין הרוחני של הרשת. זה כולל הגבלות על השימוש בסימני מסחר, מתכונים, ושיטות עבודה ייחודיות. הסכם זיכיון: אילו סעיפים יש לכלול בהסכם הוא נושא קריטי שכל זכיין פוטנציאלי צריך להבין.
שמירה על סודיות
חוזה זכיינות צריך לכלול סעיפי סודיות רחבים. למשל, זכיין של רשת בתחום הצעצועים כגון כפר השעשועים, עידן 2000 או הפיראט האדום, יידרש לשמור בסודיות מידע על ספקים, מחירי עלות, ואסטרטגיות שיווק.
תנאי סיום והגבלות לאחר סיום
תנאים לסיום החוזה
חוזה זכיינות חייב להגדיר בבירור את התנאים לסיום החוזה, הן מצד הזכיין והן מצד המזכה. זכיין של רשת פלאפל בריבוע או פסטה בסטה, למשל, יכין לפני העסקה תכנית עסקית הכוללת צפי להחזר השקעה. הוא יצפה לכך שתקופת הזיכיון לא תסתיים מוקדם יותר מעמוד הצפוי להחזר השקעה בתוספת תקופה משמעותית שלאחריה יוכל ליהנות מפירות ההשקעה. עם זאת, יהיה חשוב לצדדים להבהיר באילו תנאים ניתן לסיים את ההתקשרות מוקדם מהצפוי, וזאת בייעוץ עם עו”ד לזכיינות המכיר את המודל והאתגרים הנוגעים ממנו.
הגבלות לאחר סיום החוזה
רשתות זכיינות נוהגות לכלול בחוזה זכיינות הגבלות ברורות על פעילות הזכיין לאחר סיום החוזה. זה יכול לכלול איסור תחרות לתקופה מוגדרת או הגבלות על שימוש במידע שנרכש במהלך תקופת הזיכיון. ניסוח ההגנות הללו חשוב שייעשה עם עו”ד מנוסה לזכיינות, אחרת הן עלולות להיות מבוטלות על ידי בית המשפט.
התאמות ושינויים
גמישות לשינויים
חוזה זכיינות צריך לכלול מנגנונים המאפשרים גמישות תפעולית לשינויים בעתיד. כמו כן בדרך כלל יצורף אליו כנספח ספר נהלים אשר מאפשר בעתיד לבצע שינויים תפעוליים בסניפים בהתאם לאבולוציה הרשתית בתחומי העיצוב, נראות, טכנולוגיה וכיוצ”ב.
הליכי אישור לשינויים
יש להגדיר בחוזה זכיינות את תהליכי ניהול המלאי. זכיין של רשת אופנה כגו מאניה ג’ינס, לי קופר, באבלס, דיסקריט או קיווי, למשל, יידרש להחזיק קופה המחוברת למטה הרשת, אשר דרכה הרשת תוכל לעדכן מחירים ומבצעים, ולקבל מידע אודות חוסרים במלאי.
יישוב סכסוכים
חוזה זכיינות חייב לכלול מנגנונים ברורים ליישוב סכסוכים. זה יכול לכלול הליכי גישור, בוררות, או פנייה לבתי משפט. סכסוך בין זכיינים לבין רשת הוא נושא מורכב שדורש התייחסות מפורטת בחוזה.
היתרון העיקרי בבוררות היא שמדובר בהליך דיסקרטי ומהיר יחסית. עם זאת, אצל חלק מהבוררים המבוקשים ההליך אינו מהיר כלל ועיקר. החסרונות העיקריים בהליך בוררות: (1) הליך יקר; (2) קשה יותר לערער על פסק דין של בורר.
הכשרה ותמיכה
פירוט תוכניות הכשרה
חוזה זכיינות צריך לפרט את תוכניות ההכשרה שיסופקו לזכיין. עבור זכיין של רשת סלולר כגון מובי סל או מייפון, למשל, זה יכלול הכשרה טכנית על מוצרי האלקטרוניקה והסלולר השונים.
תמיכה שוטפת
יש לפרט בחוזה זכיינות את סוגי התמיכה השוטפת שיקבל הזכיין. זכיין של רשת בתי קפה מקצועית כגון ארקפה, לנדוור, גרג, ביגה, קפה נאמן או ארומה למשל, יעבור התלמדות באחד הסניפים (עדיף בכמה סניפים) עוד לפני בחירת המיקום, וכן יקבל תמיכה במהלך תקופת ההרצה שלאחר הפתיחה. מומלץ לצדדים לתאם ציפיות באשר לאורך התקופות, מי מטעם המזכה ילווה, האם התהליך כרוך בעלויות וכדק. כמו כן מומלץ לתאם ציפיות בנוגע לתמיכה שיקבל הזכיין בנושאי ניהול, שיווק, ותפעול שוטף.
היבטים פיננסיים מתקדמים
מנגנוני תמחור ורווחיות
חוזה זכיינות לא יכלול בדרך כלל התייחסות לגובה המחזורים הצפוי כמו גם לשיעורי הרווחיות הצפויים, היות ואלה עשויים להשתנות מסניף לסניף בהתאם לגורמים חיצוניים רבים, וכן מזכיין לזכיין, בהתאם ליכולות ניהול שונות. יחד עם זאת, מומלץ לזכיין להכין יחד עם רו”ח מתחום העסק תכנית עסקית בייעוץ אחד עם מנהלי המזכה, כדי שיוכל להציב לעצמו יעדים ולהתאים את התקציב לציפיות השמרניות.
דיווח כספי ושקיפות
בסופו של דבר המזכה הינו שותף בקופה של הזכיין, במידה כזו או אחרת, ולכן הוא יבקש לכלול בחוזה זכיינות סעיפים המתייחסים לדיווח כספי ושקיפות. השקיפות תתקבל בדרכים ישירות, כגון חיבור מרחוק לקופת העסק ולמצלמות, בדיקת הנהלת חשבונות של הזכיין, והפניה לבדיקות פוליגרף, וכן בדרכים עקיפות, כגון משלוח לקוח סמוי, ביקורות של חברות חיצוניות וכד’. הזכיין צריך להיות מודע לדרישות הדיווח הכספי ולזכויות הביקורת של נותן הזיכיון. ניהול תזרים מזומנים הוא נושא קריטי שצריך להיות מוסדר בחוזה.
טיפ: ודאו שיש איזון בין דרישות הדיווח לבין הגנה על פרטיות העסק שלכם
חדשנות ופיתוח מוצרים
חוזה זכיינות יכלול בד”כ התייחסות לנושאי חדשנות ופיתוח מוצרים. זכיין של רשת שייקים כגון בי פרש B FRESH או ריבאר re:bar, למשל, יידרש להסכים מראש לאפשרות של הרשתות להכניס שייקים חדשים ומוצרים נלווים אחרים במקרה של עדכון התפריט, והרשת מצידה תדע להדריך אותו כיצד להטמיע את המנות החדשות באופן המיטבי. זכיינות: יתרונות וחסרונות בהקשר של חדשנות הם נושא חשוב לדיון בעת ניסוח החוזה.
לסיום, חוזה זכיינות מקיף ומאוזן הוא המפתח להצלחת היחסים העסקיים בין הזכיין לנותן הזיכיון. עו”ד גיא קולן, יו”ר ועדת זכיינות בלשכת עורכי הדין, עם ניסיונו הרב בייצוג רשתות זכיינות כמו גם זכיינים של רשתות מובילות, מדגיש כי הסכם זכיינות: דגשים חשובים כוללים הבנה מעמיקה של כל סעיף והשלכותיו. ייעוץ משפטי מקצועי הוא קריטי בעת ניסוח או חתימה על חוזה זכיינות, כדי להבטיח הגנה מקסימלית על זכויות הזכיין ולמנוע סכסוכים עתידיים.